Achtergrondafbeelding: Een diep rood, zonovergoten landschap met patronen van wolken
© Wilfried Van der Sypt

Duisternis kan geen duisternis verdrijven, enkel het licht is daartoe in staat.Haat kan geen haat verdrijven, enkel de liefde is daartoe in staat.

(Martin Luther King)
Een close-up van Marleen, haar vioolboog rust zachtjes tegen haar schouder. Ze heeft lang, blond haar en begroet de kijker met een brede glimlach. Haar outfit bestaat uit een groene blouse met purperen sjaal. © Michel Stuyts

Marleen Dobbels

Viool, zang en positive vibes

Marleen is in 1971 in een muzikale familie geboren. Als kleuter was ze steeds aan het zingen, niet altijd even toonvast, soms tot wanhoop van haar gezinsleden.

Als kind volgde ze enkele jaren vioolles, maar stopte op haar twaalfde. Ze nam de viool weer op toen ze op haar achttiende begeesterd werd door een optreden van een Ierse band. Vanaf dat moment werd ze bevangen door het folkvirus.

Later startte ze een opleiding klassieke viool bij Hubert Van Waeyenberghe aan de Gentse muziekacademie, maar haar onregelmatige werkuren als begeleidster bemoeilijkten haar studie. Nadien voltooide ze haar opleiding bij Pieter Fleerackers. Gedurende negen jaar bracht hij haar de kneepjes van het vak bij.

In 1997 voegde ze zich bij de Stagecoachband. Ze brengen voornamelijk bluegrass, Ierse traditionals en gospel. De groep is te vinden op Belgische podia, maar evenzeer in Nederland, Duitsland en Hongarije.

Marleen volgde enkele zangcursussen, onder meer a capella zang en klankgeoriënteerd zingen bij stemcoach Anita Eggermont.

Zwart-witte foto van Marleen die de viool bespeelt. Haar haren zijn strak naar achteren getrokken, ze heeft een gefocuste blik in de ogen. © Michel Stuyts

Ze liep vioolstages bij Ida Lidell Blylöd (Zweden), Mats Eden (Zweden), Balthazar Montanaro (Frankrijk), Gabriel Lenoir (Frankrijk), Raphaël Maillet (Frankrijk), Brittany Haas (USA) en April Verch (Canada).

Deze muzikanten zijn haar grote voorbeelden. Marleen vindt haar inspiratie bij de zangeressen Alison Krauss, Norah Jones en Cara Dillon.

Groepsfoto van bluegrassband Stagecoach. Marleen, met viool in de hand, wordt geflankeerd door haar collega-muzikanten. Ze draagt een fleurige jurk en lijkt plezier te hebben in een jamsessie. © Michel Stuyts