Achtergrondafbeelding: Een veld vol witte bloemen op een bewolkte dag. In de verte prijken enkele kale bomen en een grote, witte kapel.
© Wilfried Van der Sypt

The two most important days in your life are the day you were born and the day you find out why.

Vertaling: De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag waarop je geboren bent en de dag waarop je ontdekt waarom.

(Mark Twain)

Ellen Van der Sypt

Muziek, haar verhaal, haar leven

Aangemoedigd door haar grootmoeder besloot Ellen op haar negende in het kinderkoor te gaan. Onder de vleugels van Monique Luyckx leerde ze een wereld van expressie kennen die haar later zoveel vreugde zou bezorgen. Daaruit volgde de kans om voor de eerste maal voor publiek op te treden.

Pas na haar hogere studies, en dan vooral dankzij enkele muzikanten die haar met hun aanstekelijke enthousiasme aanmoedigden, nam ze de draad weer op.

In 2005 startte ze onder de leiding van Katarina Moesen de opleiding klassieke zang aan de Wijnegemse academie voor woord en muziek Zoltán Kodály. Tijdens deze studie kwamen ook vocaal ensemble, samenzang en lyrische kunst uitgebreid aan bod. Via deze weg kreeg Ellen de kans om een masterclass te volgen bij mezzosopraan Yvonne Howard.

Door de hechte samenwerking tijdens de lessen, ontstond het ensemble A Ladies Concert, dat Ellen samen met enkele klasgenoten boven de doopvont mocht houden. Een concept waarin zowel licht klassiek, musical, evergreen als pop z‘n plaats vindt. De dames gaven hun eerste concert onder de muzikale leiding van dirigent en pianist Dirk Baert en onder de regie van Hedwig Van Lanckere: A Ladies Concert - A dream comes true.

Ellen volgde een cursus Lichtenberger-stemtechniek. Hierbij werd ze gecoacht door Anita Eggermont.

Ondertussen bleek Ellen meer en meer vreemdsoortige uitputtings-, cognitieve en pijnklachten te ondervinden. Later zou blijken dat het om de neuro-immuunziekte Myalgische Encephalomyelitis gaat, een ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg, met ondermeer bovenstaande kenmerkende symptomen tot gevolg. Dit resulteerde in een drastische ommekeer in haar leven. Engagementen, hobby‘s en huishoudelijke activiteiten konden niet meer worden aangehouden, ambulante hulp en pijnbehandelingen werden opgestart.

Enkele jaren nadien vervolledigde ze de opleiding stemvorming aan de Ma-Go Antwerpen waar haar zanglerares Solange Collard en lerares aangepaste notenleer en muziekgeschiedenis Zvezdana Susljic haar tot steun en toeverlaat waren. Een aparte regeling zorgde ervoor dat Ellen naar eigen kunnen en tempo alsnog de lessen kon volgen.

Ondertussen heeft haar repertoire zich uitgestrekt naar de lichte muziek. Barbra Streisand was hiertoe niet enkel een aanleiding, maar ook een groot voorbeeld, evenals Shirley Bassey, Ella Fitzgerald, Dinah Washington, Aretha Franklin, Eva Cassidy, Karen Carpenter en zovele andere straffe stemmen.

Haar muzikale voorkeur reikt van opera, arie antiche en romantiek, over gospel, blues, soul, evergreen, Latin en jazz, tot hard rock en metal van de jaren 70.

Neem gerust een kijkje naar Ellinores favorieten op Ellinore 1, Ellens YouTube-kanaal.

Een close-up van Ellen met microfoon in de hand. Ze draagt een blauwe avondjurk. © Guido Van den troost