Achtergrondafbeelding: Een vissersdorp bestaande uit huizen in verschillende pasteltinten, omringt een haventje waarin enkele boten dobberen. Op de achtergrond glooit een heuvel.
© Wilfried Van der Sypt

Het leven zonder muziek zou een vergissing zijn.

(Nietzsche)
Een close-up van Zvesdana die gefocust in de camera kijkt. Ze is blond en heeft bruine ogen.

Zvezdana Susljic

Steeds op zoek naar jong, muzikaal talent

Alles wat met klassieke muziek, piano en jonge musici te maken heeft, kan op de aandacht van Zvezdana Susljic rekenen.

Ze heeft in Zagreb (Kroatië) gestudeerd. Haar interesse ging initieel uit naar de begeleiding van operazangers in de nationale opera van Kroatië. Ze is breed georiënteerd in bijna alle muziekstijlen.

Na het behalen van haar masterdiploma als uitvoerend pianiste en pedagoge, besloot ze om haar passie, het maken van muziek, met anderen te delen.

Als muziekpedagoge is ze al jaren verbonden aan de Ma-Go, de muziekacademie van Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Ze is een docente met heel veel geduld en een positieve instelling. Haar leerlingen behalen mooie prijzen op verschillende wedstrijden. Maar ook kinderen met leerproblemen kunnen bij haar terecht. Zo geeft ze al jaren pianoles en aangepaste notenleer aan blinde, slechtziende en dove kinderen.

Het overbrengen van kennis en passie staat centraal. Het sociale en pedagogische aspect en de didactiek van het individu zijn daarbij haar specialiteiten.

Naast haar optredens en haar pedagogisch werk heeft ze zich ook geprofileerd als concertverslaggeefster en heeft ze jarenlang recensies gepubliceerd.

Haar werk is gebaseerd op de overtuiging van de transformerende kracht van muziek voor iedereen die bereid is te luisteren.

Woord van dank door Ellinore

Naarmate mijn studie klassieke zang vorderde, drong enige kennis van notenleer zich aan mij op. Maar waar vind je een leraar die solfège in aangepaste vorm onderwijst? En moet dat dan in braille, of kan ik mijn restvisus nog gebruiken? En wat met mijn hopeloze dyscalculie?

Ma-Go Antwerpen bleek alles in huis te hebben om me van deze prangende vragen te verlossen. Niet in het minst door de aanwezigheid van hun pianodocente Zvezdana, die tevens aangepaste notenleer en muziekgeschiedenis onderwijst aan volwassenen en kinderen met een visuele uitdaging.

Op mijn eigen tempo mocht ik de mysterieuze wereld van het muziekschrift ontdekken en leerde ik over de eigenaardigheden en gebruiken tijdens de vele muzikale stromingen en hun uitzonderlijke individuen. Algauw werden de muziekpartijen van de lessen stemvorming en klassieke zang teken voor teken ontleed en werd er ook naar nieuw werk gezocht.

Op precaire momenten, zoals die ene keer waarbij ik nog maar enkele dagen had om een bepaalde partituur te pakken te krijgen, werd me zelfs vanuit het buitenland hulp geboden. Het optreden kon doorgaan zoals gepland, mét de bewuste partituur in de aanslag.

Maar ook op persoonlijk vlak leerde Dana me om te berusten in mijn veranderde gezondheidstoestand en niet zozeer naar de nieuwe beperkingen te kijken, maar naar de mogelijkheden.

Dana, dank voor jouw doortastende aanpak, je doorleefde empathie, je oprechte belangstelling, je zeeën van geduld, je prachtige, rustgevende persoonlijkheid.