Achtergrondafbeelding: Een moeras, overschaduwd door een in het water weerspiegelend wolkendek. Op de achtergrond verheft zich een heuvelrug.
© Wilfried Van der Sypt

Laat geen van uw talenten onbenut: het bos zou erg stil zijn als onder de vogels alleen de beste zangers zich lieten horen.

(Henry van Dyke)

Solange Collard

Of hoe muziek en groene vingers kunnen samengaan

Solange Collard - sopraan - studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel. Ze behaalde er de hoogste onderscheidingen voor zang, lyrische kunst, pedagogie en methodologie van de zangkunst.

In 1978 debuteerde ze in de Koninklijke Vlaamse Opera en werd in 1981 soliste bij de pas opgerichte Opera voor Vlaanderen.

Vanaf 1986 koos ze resoluut voor het ambulante muziektheater, voornamelijk in Nederland en Frankrijk. Haar repertoire reikt van Mozart (Cosi fan tutte) tot Poulenc (La Voix Humaine) over Bizet (Les Pêcheurs de Perles), Massenet (Werther), Wagner (Meistersinger), Puccini (Madama Butterfly), Britten (The rape of Lucretia), Liebermann (Die Schule der Frauen) en vele anderen.<:p>

Ook de operette ligt haar na aan het hart en dat resulteerde in een twintigtal rollen van dit genre, met uitschieters als Rosalinde (Die Fledermaus) en Saffi (Der Zigeunerbaron).

Ze verleende haar medewerking aan verscheidenen liedrecitals en radioconcerten in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië. Onder meer ook producties van de hand van Emiel Hullebroeck in samenwerking met het BRT Philharmonisch Orkest onder de leiding van Fernand Therby met Koen Crucke als haar tegenspeler.

Sinds jaren is ze als docente klassieke zang en stemvorming verbonden aan de academie voor woord en muziek Ma-Go in Antwerpen.

Tevens is Solange Collard begeesterd door tuinarchitectuur. Ze ontwerpt al 25 jaar creatieve buitenruimtes in de regio rond Galmaarden (Vlaams-Brabant).

Elk jaar brengt ze haar twee passies samen en organiseert ze een tuinfeest voor haar studenten. Een mooie afsluiter van het drukke academiejaar in haar prachtige zelf ontworpen tuin.

Een woord van dank door Ellinore

Toen in 2012 de vlam van het zangplezier door ziekte en onbegrip van anderen was uitgeblust, wist Solange op een fijnzinnige manier de lont weer aan te wakkeren.

Ik werd gecharmeerd door de opera buffa. De humoristische Air de la migraine en Air de la griserie van Jacques Offenbach lieten me opnieuw kennismaken met mijn innerlijke actrice, en dit zonder een al te ingrijpende impact op mijn gezondheid.

Deze ludieke aria‘s staan nog steeds met regelmaat op de playlist tijdens optredens bij verenigingen en woonzorgcentra.

Zo heeft Solange niet enkel mij, maar ook anderen weer die pretlichtjes in de ogen terug geschonken.

Wat mij betreft, werd Solange op mijn pad gezet om de sprankel van genot in het delen van mijn van God gekregen talent te mogen herontdekken.

Zo was Solange een radertje in mijn zoektocht naar een gezonde balans in mijn muzikale willen en kunnen. Daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor!

Solange, dank voor de mooie, leerrijke jaren, voor je vertrouwen, je aanmoedigingen, je oneindige geduld en begrip, je luisterende oren en je warme hart.